Mióta érettségizhetnek a lányok is?
2021. március 24. írta: Krilla1

Mióta érettségizhetnek a lányok is?

 

erettsegizok_1938.jpg

 Néhány évvel hamarabb, mint Németországban engedélyezte nálunk

Ferenc József a nők egyetemi továbbtanulását. Első körben (1896-tól), igaz, hogy csak a bölcsészkarra, az orvosi és gyógyszerészeti karra iratkozhattak be a lányok, de a kezdeményezés rendkívül nagy jelentőségű volt. (Más karok pl. a jog vagy az építész kar megnyitásáról még 1925-ben is éles polémia folyt.)
A gondot csak az jelentette, hogy az első érettségit adó leánygimnázium is ebben az évben indult, így az idősebbek csak magán úton tehettek érettségit valamely fiúgimnáziumban. Az Országos Nőképző Egyesület leánygimnáziumában (Magyarország első ilyen jellegű intézményében) 1900 júniusában érettségiztek először leányok, 1902 januárjában pedig megnyitotta kapuit az Országos Nőképző Egyesület Wlassics Gyula Kollégiuma, amely 5-10 érettségivel már rendelkező, felsőfokú tanulmányokat végző nőnek biztosított szállást, étkezést, sőt még orvosi ellátást is. (Ez utóbbit dr. Ritoók Zsigmond orvos, Tormay Cécile sógora jóvoltából.) Az egyesület alelnöki posztját ekkor Emich Gusztávné Tormay Etelka töltötte be, aki feminista körökben is nagy megbecsülésnek örvendett a kollégium létrehozásának kezdeményezéséért. Tormay Cécile nagynénje révén vált 1902-től a Nőképző Egyesület tagjává. Az itt szerzett tapasztalatai is segíthették abban, hogy az 1920-as években olyan hatékony tudott lenni a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének megszervezésében és irányításában.

Fotó: forteplan, 1938.

http://www.fortepan.hu/?tags=l%C3%A1nyok&x=0&y=0&view=query&lang=hu&q=

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feministak-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr5412496781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása